1-Çekişmeli boşanma davası nedir?
Medeni Hukukumuzda taraflar boşanma taleplerine göre 2 türlü şekilde boşanabilirler. Boşanmak iradesi ile birlikte boşanmanın nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı konularında anlaşan taraflar anlaşmalı olarak boşanırlar. Bu konuların herhangi birinde anlaşmazlığa düşen taraflar çekişmeli olarak boşanırlar. Taraflardan sadece birinin boşanmak isteyip diğerinin boşanmak istemediği hallerde de dava çekişmeli olarak görülür. Çekişmeli boşanma davasında evlilik süresi önemli değildir. Bir gün evli kalan kişide boşanma davası açabilecekken 50 yıldır evli olan kişide boşanma davası açabilecektir.
2-Çekişmeli boşanma davası dilekçesi nasıl hazırlanır?
Çekişmeli boşanma davalarında usul ve esas şartları Kanun’a tabi olup davanızın reddedilmemesi için önemlidir. Taraflar boşanma veya boşanmaya bağlı konularda anlaşamamış ise davalarının çekişmeli olarak görüleceğini ifade etmiştik. Eşlerden biri boşanma avukatı vasıtasıyla veya şahsen dava açabilir. Dava dilekçenizde boşanma sebeplerinize, eşinizden taleplerinize yer vermeniz gerekir. Çekişmeli boşanma davası dilekçeniz açık ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Boşanma sebeplerine yer verirken uzun bir anlatım yerine önemli olan konulara yer verilmelidir. Mümkünse taleplerinizin gerekçesi olan hukuk maddeleri ve dava konunuza ilişkin lehinize olan Yargıtay kararları da dilekçenizde olmalıdır. Dava sürecinde tanık dinletecek iseniz muhakkak tanıklarınızın şahit olduğu konular dava dilekçesindeki boşanma sebeplerinde yer almalıdır.
3-Çekişmeli boşanma davasında süreç nasıl işler?
Taraflardan biri boşanma davasını açarak boşanma sürecini başlatır. Boşanma davası açan taraf mahkeme sürecinde avantajlı ya da dezavantajlı değildir. Önemli olan dava dilekçesindeki iddiaları ispatlayabilmektir. Dilekçenin karşı tarafa tebliği ile birlikte karşı taraf için cevap hakkı doğar. Her iki tarafta ikişer dilekçe sunduktan sonra mahkeme ön inceleme yapar. Ön inceleme dosya üzerinden yapılabileceği gibi duruşma açılarak da yapılabilir. Duruşma açılır ise tarafların gireceği ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır.
Ön inceleme duruşmasında ; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe veya (dava türüne göre) arabuluculuğa teşvik eder ve bu hususları tutanağa geçirir. Çekişmeli boşanma davalarındaki ön inceleme duruşmasında taraflara boşanma isteklerinin devam edip etmediği sorulacaktır.
Ön inceleme duruşmasından sonra tarafların dilekçede belirtmiş oldukları boşanma sebepleri doğrultusunda dava görülmeye başlar. Mahkeme; boşanma davanızda tanıklarınız varsa onları dinleyecek, delillerinizi inceleyecek, varsa ara kararlar ile nafaka velayet tedbir talepleri gibi konularda karar verecektir. Çekişmeli boşanma davaları mahkemenin yoğunluğuna göre 2-3 sene sürebilecektir. Dava sonucunda verilen karara tarafların itiraz etme hakları vardır. Taraflar ikinci derece yargı mahkemesi olan İstinaf mahkemesine çıkarak davayı istinaf edebilirler. Bu süreçte hala boşanmış sayılmazsınız. Taraflar istinaf etmez ise boşanma kararının usulüne uygun tebliği ve istinaf süresinin dolması ile karar kesinleşerek boşanmış sayılırsınız.
3-Çekişmeli Boşanma davası açmak için gerekenler nelerdir?
Boşanma avukatı vasıtasıyla dava açacaksanız dava sebepleri ve davanın süreci hakkında avukatınızdan bilgi alabilirsiniz. Avukatınız usulüne uygun çıkarılmış özel vekaletname ile davanızı takip edebilecektir. Boşanma vekaletnamesi için gerekenler 2 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik fotokopinizdir.
Boşanma avukatı tutmak için maddi imkanınız şuan için yetersiz ise ikametgahınızın bulunduğu baro adli yardım birimine giderek avukat görevlendirilmesini talep edebilirsiniz
Dava açılması esnasında mahkeme kaleminin veznesine dava harç ve masraflarını eksiksiz yatırmasınız. Dava dilekçenizde davalının tebligat adresini mutlaka vermelisiniz. Bunlar dava şartlarından olup eksikliği halinde davanız reddedilecektir.
4-Boşanma protokolü nedir? Boşanma sözleşmesi nedir?
Boşanma protokolü anlaşmalı boşanma davalarında anlaşma şartlarını içeren mahkemenin onaylaması ile resmiyet kazanan boşanma sözleşmesidir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar protokol sunamazlar. Taraflar yalnızca dilekçe verebilir. Duruşmalarda beyanda bulunarak taleplerini hakime iletebilirler. Boşanma protokolü bir seneyi dolduran evliliklerde tarafların anlaşmalı boşanmak için mahkemeye sundukları belgedir.
5- Hangi mahkemede çekişmeli boşanma davası açılır?
Davanızın yetkisiz veya görevsiz mahkemede açılması halinde davanız reddedilecektir. Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı bir ilçede yaşıyor iseniz asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davanıza bakacaktır. Yetkili mahkeme ise eşlerin son 6 ayda birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi ile eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
6-Boşanma davası hangi sebeplerle açılır?
Çekişmeli boşanma davası açmak için evliliğiniz sona ermesine sebep olacak haklı gerekçeleriniz olmalıdır. Bunlar kanunda sınırlı sayıda olarak sayılmıştır. Özel boşanma sebepleri zina(aldatma), hayata kast, onur kırıcı küçük düşürücü muamele, aşırı borçlanma sebebiyle icra borçlarının bulunması, eşi sevmediğini, beğenmediğini ifade ederek evlilik birliğini temelden sarsma, doğru olmayan yoldan cinsel birleşmeye zorlama, cinsel ilişkiden kaçınma, güven sarsıcı davranışlar, eşin akıl rahatsızlığının bulunması, haysiyetsiz hayat sürme, eşi terk etme ve en az 6 ay eve sebepsiz dönmemek boşanma davasının sebeplerinden bazılarıdır. Taraflar anlaşmalı boşanmak istiyorlarsa herhangi bir sebebe dayanmadan yalnızca boşanmak istediğini ifade ederek de boşanabilecektir.
7-Çekişmeli boşanma davasını avukatsız açabilir miyim?
Türk hukuk mahkemelerinde tüm yargı işlemlerinizi şahsen takip edebilirsiniz. Boşanma davası açmak için avukata ihtiyaç yoktur. Ancak boşanma davası açmak hukuki birikim gerektirir. İnsanlar her gün boşanmamaktadır ancak boşanma avukatı her gün boşanma davasına katılmaktır. Bu sebeple imkanınız var ise mutlaka boşanma avukatı ile çalışmalısınız. İmkanınız yok ise boşanma avukatı ataması için baronun adli yardım birimine başvurabilirsiniz.
8-Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?
Çekişmeli boşanma dava dilekçesinde boşanma sebepleriniz mutlaka açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmelidir. Davanıza tanıklar var ise açık adresleri ile birlikte şahit oldukları konuda belirtilerek dava dilekçesine eklenmelidir. Boşanma dilekçenizin sonuç kısmında davalıdan taleplerinizi belirtmelisiniz. Mahkemeden getirilmesini istediğiniz kayıtlar var ise bunları belirtmelisiniz. Örneğin aldatma sebepli boşanma davası açmış iseniz otel kayıtlarının temin edilmesi için mahkemeden müzekkere yazmasını istemeniz gerekmektedir. Boşanma dilekçesi hazırlamak hukuki bilgi gerektirir. Bu sebeple maddi durumunuz yetersiz ise barodan adli yardım talep etmelisiniz. Boşanma avukatı ile çalışma imkanınız var ise işi uzmanına bırakarak haklarınızın güvenle savunulacağını bilmelisiniz.
9- Çekişmeli boşanma davasında hakim ne sorar?
Amerikan hukuk sistemi ile Türk hukuk sistemi birbirinden tamamen farklıdır. Film sahnelerindeki tiyatral konuşmalar bizim mahkemelerimizde yapılmamaktadır. Boşanma davası duruşmalarında hakim boşanma sebeplerinizi anlattırmayacaktır. Dilekçenizde verdiğiniz yazılı beyanları tekrar edip etmediğinizi soracaktır. Tekrar ediyorum demeniz halinde bu cevap yeterli olacaktır. Bu sebeple dava dilekçenizi hazırlarken çok dikkatli olmalısınız. Boşanma davanızda tanıkların dinlendiği duruşmalar oldukça önemlidir. Hakim ve karşı tarafın avukatının tanıklara soru sorma hakları vardır. Tanıkların yanıltıcı, eksik, gerçeğe aykırı beyanları var ise hem mahkemenin verdiği gerginlik hem de tanığa yöneltilen soruları ile ortaya çıkacaktır. Ayrıca gerçeğe aykırı tanıklık Ceza Kanunumuza göre suçtur. Bu sebeple tanık duruşmalarına dikkat edilmesi gerektiğini ; tanık duruşmalarının davanın seyrini etkilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Boşanma davalarımızda yazılı yargılama esastır. Yani taraflar hem tanık ifadelerine karşı beyanlarını hem de davalıdan taleplerini mahkemeye yazılı olarak sunacaktır. Duruşma esnasındaki tüm konuşmaların özellikle de tanık ifadelerinin duruşma zaptına olduğu gibi geçirildiğinden emin olmanız gerekmektedir. Bu sebeple tanık ifadesi alınırken mahkeme salonundaki bilgisayar ekranından yazılanları kontrol ediniz. Bilmelisiniz ki duruşma zaptında bulunmayan herhangi bir beyanı kanıtlamanız mümkün değildir.
10- Resmi nikahı olmayan nafaka, tazminat, velayet talep edebilir mi?
Resmi nikahınız yok ise Türk Medeni Kanunun taraflara verdiği hakları talep edemezsiniz. Boşanma davası açmanın ilk şartı resmi nikaha dayanan evliliktir.
11-Çekişmeli boşanma mı avantajlıdır anlaşmalı boşanma mı?
Evliliğinizin durumu ve eşlerin birbirinden isteklerine göre boşanma davasının avantajlı durumu da değişecektir. Eşlerin her ikisi de boşanmak istiyor ancak nafaka, velayet, tazminat konularından birinde anlaşma sağlanamamış ise taraflar şartlar gereği çekişmeli boşanacaktır. Ancak taraflar hem boşanma hem de boşanmanın bağlı olduğu konularda anlaşma sağlıyor ise tek celsede anlaşmalı boşanmayı seçebilirler.
12-Çekişmeli boşanma davasında cevaba cevap dilekçesi nedir?
Çekişmeli boşanma davasında dilekçeler aşaması tamamlanmadan duruşma aşamasına geçilmeyecektir. Dava açma dilekçesi ilk dilekçedir. Davalı dilekçeye cevap verecektir. Boşanma davasındaki beyanlara davalının verdiği cevaplara karşılık davacı 2.kez beyanda bulunacaktır. Bu ikinci dilekçe cevaba cevap dilekçesidir.
13-Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada nelere dikkat edilir?
İlk duruşma çoğu zaman ön inceleme duruşmasıdır. Ön inceleme; dava dilekçeleri tamamlandıktan sonra hakimin dava şartlarını kontrol etmesi, tarafları sulha sevk etmesi aşamasıdır. Ön inceleme aşaması duruşmalı olabileceği gibi duruşma açılmadan da olabilir. Boşanma davalarında uygulamada ön inceleme duruşmalı yapılmaktadır. Ön inceleme duruşmasındaki eksikler için mahkeme, taraflara süre verir. Bu süre kesin süredir. Kesin süresi içerisinde eksiklerinizi tamamlamazsanız davanız duruşmalar başlamadan reddedilecektir.
14-Çekişmeli boşanma davası kaç duruşma sürer?
Çekişmeli boşanma davaları en az 4 duruşma sürecektir. Boşanma davasının kısa sürede sonuçlanmasını isteyen taraflar boşanmanın ferileri konusunda anlaşarak hazırlayacakları protokol ile anlaşmalı boşanma davasına dönüştürebileceklerdir.
15- Çekişmeli boşanma davasında kadın veya erkek duruşmaya katılmazsa ne olur?
Boşanma davalarında davacı olmanıza rağmen mazeretsiz olarak duruşmaya katılmazsanız davanız düşecektir. Davalı olarak duruşmaya katılmazsanız dava süreci siz katılmadığınız için durmayacaktır. Davaya mazeretsiz olarak katılmayan davalı, duruşmada yapılan işlemleri takip edemediğinden aleyhine olan hususlar hakkında itiraz hakkını da kullanamayacaktır. Bu sebeple hakkında nafaka kararı verilmiş ise davalı duruşmaya katılmasa dahi nafaka ödemek zorundadır. Davalılar genellikle duruşmaya katılmaz kendilerini de vekil ile temsil ettirmez ise boşanma davasının yürümeyeceğini, davanın düşeceğini kısaca boşanmanın gerçekleşmeyeceğini düşünmektedir. Ancak bu doğru olmayan bir düşüncedir.
16- Boşanma davası açtım, duruşmaya gitmezsem ne olur?
Çekişmeli boşanma davası açıp duruşmaya katılmayan taraf dosyasını düşürecektir. Dosyasını yenilemek isteyen davacı bir kereye mahsus olmak üzere dava harç ve masraflarını tekrar yatırmalıdır. Davacı yenilenmiş dosyada ikinci kez duruşmaya katılmaz ise dosyası kapatılacaktır. Boşanma davası dava şartı yokluğundan reddedilecektir. Aynı sebebe dayalı tekrar boşanma davası açması mümkün değildir. Ancak taraflar arasında gerçekleşecek yeni vakalar için boşanma davası açılması mümkündür.
17- Çekişmeli boşanma davası ücreti ne kadardır?
Dava harç ve masrafları her adli yılda Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Dava harç hesaplama robotu ile mahkeme giderlerinizi kolayca hesaplayabilirsiniz. Aile mahkemesinde iki tanıklı dava açma masrafı 2022-2023 tarihleri itibariyle 539,30 TL’dir. Adli yardımdan yararlanan taraf için dava harcı ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.
18-Çekişmeli boşanma davasını bedavaya açmak mümkün müdür?
Çekişmeli boşanma davalarında ‘adli yardım talepli’ olarak dilekçenizi vermeniz halinde şartları taşıyorsanız masraflarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Adli yardım talepleriniz için baroların ilgili birimlerine başvuru yapmanız halinde tarafınıza ücretsiz avukatlık hizmeti de verilecektir. Dava avukatınız sizin haklarınızı layıkıyla savunurken masrafları devlet tarafından karşılanacaktır. Muhtarlıktan alınan ikametgah belgesi ile başvuruda bulunmanız yeterli olacaktır.
19-Çekişmeli boşanma davasında mal paylaşımı ne zaman yapılır?
Mal rejimi konusunda eşler arasında uyuşmazlık var ise boşanma davası ile birlikte veya dava sonuçlandıktan sonraki 1 yıl içerisinde mal rejimi tasfiyesi davası açılabilecektir. Mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı olarak görülecektir. Boşanma davasının sonuçlanması, mal davaları için bekletici mesele hükmündedir.
20-Çekişmeli boşanma davasında aile konutunda kim kalır?
Boşanma davası devam ederken aile konutunun mülkiyeti kime ait ise çocuklarla birlikte konutta ikamet etmeye devam edecek kişi odur. Boşanma davası devam ederken evi kullanmaya devam edeceklerdir. Dava bittikten sonra ise evde kalan eşin çıkması gerekirken oturmaya devam etmesi halinde haksız kullandığı süre boyunca kira bedeli alınacak, haksız el atmanın önlenmesi davası ile konuttan çıkarılacaktır. Ayrıca konutta kaldığı süre boyunca konutun değerinde azalmaya yol açacak herhangi bir eylemi de var ise bunun için zararı tazmin yoluna gidilecektir.
21-Boşanma davalarında örnek Yargıtay kararlarına nasıl bakarım?
Boşanma davalarında karar aramak için Yargıtay’ın emsal karar arama sitesini kullanabilirsiniz. Hukukçuların kullanmış oldukları özel hukuk siteleri ücretli abonelik istediğinden muhtemelen sizin için kullanımı uygun olmayacaktır.
22-Çekişmeli boşanmada nafaka neye göre belirlenir?
Çekişmeli boşanma davalarında nafakayı belirleyecek husus tarafların ekonomik durumudur. Yoksulluk nafakası karşı tarafın zengin olması değil kusurlu olan eşin davranışı yüzünden yoksulluğa düşen kadının maddi şartlarını eski hale taşımak için verilir. Bu sebeple nafaka zenginleşme aracı değildir. İştirak nafakası ise çocukların bakım ve giderlerini karşılamak üzere verilir. Çocukların giderleri her iki eşe de yükletilmektedir. Nafaka miktarını belirlemek için hakim emniyet müdürlüğünden SED Raporu talep eder. Bu rapor sosyal ekonomik durum tespit raporudur. Kişinin maaşı, sigortası, kayıtlı geliri yoksa nafaka borçlusu olmaması gerekmektedir. Ancak kişi çalışabilecek durumda iken kötü niyetli davranarak özellikle çalışmıyorsa nafaka borçlusu olacaktır. Boşanma davalarındaki yorumlar ancak bilgi vermek içindir. Olayın ayrıntıları değiştikçe mahkemeden çıkan kararlarda değişebilecektir. Nafaka kararı mahkemede hakkaniyete uygun şekilde verilecektir.
23-Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi nasıl olur?
Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar her konuda anlaşmış oldukları boşanma protokollerini de sunarak duruşmaya katılmak zorundadır. Anlaşmalı boşanmada tarafların avukatı olsa dahi mahkeme resen katılım istemektedir. Taraflardan biri boşanma davasına gelmez veya davaya gelmekle beraber anlaşılan konuların bir veya birkaçından vazgeçtiğini ifade ederse dava kendiliğinden çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
24-Boşanma davasında kusurlu eş ne demektir?
Kusurlu eş tabiri boşanma davalarında; evlilik birliğinin sonlanmasında davranışlarından ötürü karşı taraftan daha fazla sorumluluk taşıyan, daha büyük hatası olan eş demektir. Kusurlu eşin davranışı, aldatma, küfür hakaret, hayata kast, hırsızlık dolandırıcılık vb küçük düşürücü suçları işlemek gibi çok çeşitli davranışlar olabilir. Eşlerden her ikisi de kusurlu ise birinin davranışı diğerine göre daha ağır olacaktır. Eşlerden hangisinin daha ağır kusurlu olduğunun tespiti mahkemeye sunulan deliller ışığında belli olacaktır.
25-Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?
Boşanma davanızın açıldığı mahkemenin yoğunluğu , tebligat ve usul işlemlerinin takibi, usul işlemleri ile zaman kaybının yaşanmaması, duruşmalara aktif katılması ve duruşmaların seri şekilde ilerlemesi süreyi belirleyen hususlardır. Büyük şehirlerde duruşma davalarındaki celseler 2 ay-3 ay civarında verilmektedir. Dönem dönem yoğunluktan ötürü 6 aya kadar uzayabilmektedir.
26-Çekişmeli boşanma davasında avukatlık ücretleri ne kadar?
Boşanma davaları hem uzun sürmesi hem de çok emek gerektirmesi sebebiyle masraflı davalardır. Boşanma davaları açıldıktan sonra minimum 2-3 sene sürecektir. Dava karara çıksa dahi taraflar karara itiraz ederek istinafa taşımaktadır. İstinaf mahkemelerinde de dosyanın minimum 1 sene sürdüğü kabul edilirse çekişmeli boşanma davası 4 sene- 5 sene boyunca aktif takip edilmesi gerekecektir. Boşanma davalarında dilekçe yazdıktan sonra aktif takip devam etmektedir. Nafaka kararı, velayet kararı celse aralarındaki ara kararlarla değişebilmektedir. Müşterek çocuk var ise çocuğu göstermeme suçu işlenebilmekte avukat tüm bu aşamalarda da gece ve gündüz müvekkilinin yanında olmaktadır. Boşanma avukatları kendi ücretlerini kendisi belirlemektedir. Bu sebeple güvendiğiniz boşanma avukatı ile iletişime geçerek vekillik hizmeti fiyat bilgisi almalısınız.
27-Boşanma avukatının ücretini karşı taraf (kusurlu taraf) mı öder?
Sizin çalışmak istediğiniz özel avukatınızın ücretini kusurlu taraf bu yönde bir anlaşmanız yoksa ödemeyecektir. Boşanma davalarında avukatlık ücreti avukat ile çalışmak isteyen tarafa aittir. Ancak kusurlu çıkan eş karşı tarafın avukatına karşı tarafın vekalet ücreti ödeyecektir. Boşanma avukatı tutacak maddi imkana sahip değilseniz baroların adli yardım biriminden yardım almalısınız. Davanızı avukat vasıtasıyla takip ettirmeniz daha uygun olacaktır.